Mardrömskvartal för Tesla

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

2 nov 2017

Teslas vd Elon Musk kom med mer ”bus” än ”godis” när den senaste kvartalsrapporten sammanföll med halloween. De senaste månaderna har varit jobbiga för biltillverkaren. Förutom beskyllningar att fackligt aktiva har trakasserats och avskedats har produktionen av Model 3 inte ökat som planerat. Detta trots stora investeringar som medförde en förlust på motsvarande fem miljarder kronor det senaste kvartalet – ett nytt ”rekord”.

Att aktien dök 5 procent på New York-börsen efter att siffrorna presenterades är Musks minsta problem. En tillfällig motgång eller början på slutet? Meningarna går isär bland analytikerna, men en sak är alla överens om: Model 3 kommer att vara avgörande för företagets framtid.

Musk, som helst leder företaget från frontlinjen, säger att han har tilbringat mycket tid vid batteriproduktionen på sistone. En icke namngiven underleverantör ska ha svikit Tesla, vilket ska ha påverkat tillverkningstakten.

– Vi var tvungna att koda om all mjukvara från noll, bekräftade Musk och la till att 20 30 årsarbeten fick göras på fyra veckor. Detta bara för batteripaketet. Vid något tillfälle ska han ha varit inne för att jobba vid tvåtiden en söndagmorgon.

Den evige optimisten Musk menar dock att det faktum att det faktum att man inte kommer att uppnå en veckoproduktion på 5 000 bilar förrän i mars – planen var december – inte är något att oroa sig över. Detta trots att icke bekräftade uppgifter gör gällande att de få Model 3 som hittills har lämnat fabriken till stora delar är handproducerade.

– De lovar mycket och nu måste de visa att de är inne på rätt väg – annars kommer de förr eller senare att krascha när verkligheten hinner i fatt dem, säger RA Farrokhnia, ekonomiprofessor vid Columbia University till Wired.

Börsanalytikern Gene Munster har en betydligt mer optimistisk inställning.

– Tesla kommer att vara det teknikföretag som går bäst på aktiemarknaden de kommande fem åren, säger han till CNBC.

Oavsett vem som har rätt har Musk ändå lyckats med något som ansågs skrattretande för inte ens tio år sedan: Snudd på varenda biltillverkare inser att framtiden är elektrisk.

 

 

 

 

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!