Mercedes CLA kan inte ladda överallt – problem eller pionjär?

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 maj 2025

Med nya, eldrivna CLA presenterar Mercedes den första av sina nya elbilar i en ny generation. Och på pappret har bilen imponerat med sin effektiva drivlina som ger en räckvidd på upp till 78 mil med ett batteri på 85 kWh. Dessutom ultrasnabb laddning på upp till 320 kW, när nu också Mercedes lanserar sin första elbil med 800-voltssystem.

Men just det ser ut att bli dess nackdel. För vad som inte nämndes under presentationen men som nu sprids är att nya CLA endast kan ladda vid laddstolpar som har en spänning på 800 volt. Något som sticker ut, då andra bilar med 800-voltssystem från Kia/Hyundai eller Porsche och Audi har lösningar för det.

Den som köper en bil med 800-voltsteknik vill naturligtvis dra nytta av det och laddar nog helst vid stationer där det också går att dra nytta av den snabba laddningen som erbjuds. Men att helt frånta kunder som köper en bil med ett pris från 633.000 kronor möjligheten att kunna ladda vid en viss typ av laddstolpar låter kanske inte särskilt genomtänkt. Till exempel om du måste ladda och det endast finns äldre laddstolpar med 400-volt att ladda vid.

Så varför tar Mercedes ett sådant beslut? I synnerhet då nya CLA ska vara märkets eldrivna instegsmodell? Att de sparar pengar genom att slippa bygga in en DC-DC-omvandlare för 800- till 400 volt är förmodligen ett svar på frågan. Ett mer positivt sätt att se på saken är att Mercedes intar en avantgardistisk position och helt enkelt lämnar gårdagens teknik bakom sig. 800 volt är framtiden, och någon måste vara först med att satsa helhjärtat på det.

I sånt fall är frågan hur många stationer det handlar om där Mercedes CLA inte kan ladda och om det då är ett problem eller inte? Enligt Chargefinder finns det idag 58.479 laddpunkter fördelat på 8.301 stationer i Sverige. Enligt de senaste siffrorna från branschorganisationen Mobility Sweden är antalet laddpunkter något högre, nämligen 58.850 stycken. Men vi håller oss till Chargefinders statistik för att vara konsekventa.

Hur många av laddpunkterna som är laddstolpar med en spänning på 400 eller 800 volt finns det ingen statistik över. Vare sig för Sverige eller Europa som helhet, vilken är bra att ha i åtanke då nya CLA naturligtvis inte endast ska säljas på vår marknad.

Men, av de 58.479 laddpunkterna är 48.639 stycken Type 2, alltså långsamma AC-laddare på upp till 22 kW med växelström. Kvar blir då 9.841 DC-laddare, eller snabbladdare. Av dem hör 1.284 laddpunkter till Teslas nätverk med Superchargers, som har en spänning på 400 volt. Trots det klarar de en effekt på upp till 250 kW genom att tillfälligt pressa upp strömstyrkan till 625 ampere. I USA där Teslas laddkontakt NACS slagit igenom kommer CLA för övrigt erbjudas med en spänningsomvandlare för att kunna ladda vid Superchargers. Något sådant är i alla fall i dagsläget inte aktuellt för Europa.

Att ladda vid en Tesla Supercharger ser inte ut att bli aktuellt för Mercedes CLA.

Men generellt är en effekt strax över 200 kW den maximala effekten hos stolpar med 400 volt. Snabbladdare med en effekt på över 250 kW har alltså med största sannolikhet en spänning på 800 volt. Inte heller antalet snabbladdare med en effekt på 250+ kW finns det säker statistik kring.

Något som är säkert är att 300 kW har blivit något av en ny lägstastandard vad gäller effekt på stationer som byggs. 400-voltsladdare ser alltså ut att vara på väg att förpassas till historien. I det perspektivet är CLA en föregångare som pekar ut vägen framåt. För länder som Sverige, som varit föregångare inom elektrifieringen och varit tidigare än andra i Europa med att bygga ut laddinfrastruktur, innebär det däremot ett problem då det finns en hel del laddstolpar med 400 volt utmed våra vägar. Den som sitter och konfigurerar en Mercedes CLA bör alltså hålla koll på vilka sträckor som den ska köras med och vad det är för laddstolpar som finns utmed vägen.

Annons: