Mercedes gör virtuell assistent personlig med AI

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 jan 2024

Vid elektronikmässan CES i Las Vegas nästa vecka kan vi som varje år vänta oss en rivstart av året med nyheter därifrån. Med mer teknik i våra bilar har CES kommit att spela en allt viktigare roll för biltillverkarna.

Bland annat för Mercedes som i år lägger fokus på sin virtuella assistent. Redan idag går den att aktivera med ett ”Hej Mercedes”. Vid CES ska det visas en ny generation av röststyrningen där systemet använder artificiell intelligens för en bättre, enligt Mercedes ”hyperpersonlig”, interaktion med användaren.

Med grafik som använder spelmotorn Unity ska systemet dessutom bjuda på högupplöst visuell upplevelse, lovar tillverkaren. Grunden är däremot Mercedes egenutvecklade operativsystem MB.OS.

Exakt vad det innebär återstår att se, men Mercedes svenske vd Ola Källenius låter övertygad om att det kommer innebär ett steg upp av användarupplevelsen.

– Mercedes-Benz återuppfinner den digitala passagerarupplevelsen genom att utnyttja AI för att erbjuda människoliknande interaktion med den intelligenta MBUX Virtual Assistant. Den har empatiska egenskaper som synkroniseras med din körstil och ditt humör, säger han.

Mercedes Concept CLA Class kommer som serietillverkad bil 2025.

Utöver det tar Mercedes också med sig konceptet Concept CLA Class till CES. Kanske får vi då veta lite mer kring konceptet, som hade premiär under bilmässan IAA i München i höstas och väntas komma som en serietillverkad bil 2025. Med Concept CLA Class går Mercedes vidare på sitt motto att ”effektivitet är den nya valutan”. Konceptet uppges ha en förbrukning på låga 1,2 kWh per mil. För att nå dit används en växelriktare med kiselkarbid. Som exempel nämns en verkningsgrad från batteriet till hjulen på 93 procent.

Concept CLA Class kommer också med effektiv drivlina med en elmotor som ger 234 hästkrafter. CLA Class ska erbjudas med två olika batterier, varav det ena är BYD:s LFP-batteri Blade. Vilken kapacitet batterierna har meddelas inte, men Mercedes lovar en räckvidd på upp till 75 mil.

Med MMA inför Mercedes tvåvägsladdning samt 800-voltsteknik för snabbare laddning än idag. Vid en snabbladdare kan CLA Class ladda med 250 kW och då fylla 40 mils räckvidd på 15 minuter.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!