Mercedes kör ellastbil över Alperna – utan laddstopp

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 okt 2023

Förra året klättrade eldrivna lastbilar från både DAF och Mercedes över Alperna. Att geografin där med branta bergsvägar innebär en utmaning förstår vem som helst.

Mercedes har nu tagit sig an utmaningen igen. Och den här gången utan laddstopp.

En prototyp av kommande Mercedes eActros 600 kördes från Stuttgart i södra Tyskland till Bolzano i norra Italien. En sträcka på 53 mil över Alperna, utan att stanna för att ladda och med 40 tons last.

Framme i Italien laddades batteripaketet på 600 kWh (därav namnet) fullt innan lastbilen vände tillbaka mot Stuttgart. Också returen gjordes utan laddstopp, vilket betyder att lastbilen körde över 100 mil över bergen två gånger med endast ett laddstopp.

”Kombinationen av effektiv drivlina, hög batterikapacitet och kraftfull bromsåtervinning möjliggjorde detta testresultat”, skriver Mercedes.

Prototypen är ännu maskerad inför premiären nästa vecka. Att det handlar om en lastbil råder det ändå ingen tvekan om.

Mercedes eActros 600 har dubbla elmotorer som ger en effekt på 400 kW, eller 544 hästkrafter. Effekten kan också tillfälligt höjas till 600 kW (816 hästkrafter).

Målet med utvecklingen har varit att ta fram en lastbil som även fullastad kan köra sträckor på upp till 50 mil. Utöver det ska eActros 600 visa konstruerad för att vara en hållbar pjäs och ska klara av att köra 120.000 mil under en tioårsperiod.

Av den anledningen har Mercedes valt att använda batterier med LFP-celler. De är billigare än de idag vanligare NMC-cellerna, men håller också bättre över många laddcykler – framförallt när de laddas till över 90 procent.

Batteripaketet hos eActros 600 ska kunna snabbladda med antingen 400 kW eller så kallad megawattladdning med en effekt på upp till 1.000 kW.

Mercedes eActros 600 ska premiärvisas nästa vecka och börja tillverkas nästa år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!