Mercedes ställer om fabrik för tillverkning av eldrivna transportbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 dec 2022

Mercedes skruvar upp takten i omställningen till eldrift. Tillverkarens största fabrik i Untertürkheim vid hemstaden Stuttgart höjer kapaciteten för att kunna tillverka en miljon elektriska drivlinor om året. Det är en fördubbling mot de tidigare planerna.

I fabriken, med 16 000 anställda, tillverkas förutom drivlinor till el- och hybridmodeller även förbränningsmotorer. Mercedes första “elbilsfabrik” kommer istället bli fabriken i polska Jawor som ska ställas om.

– Beslutet om den nya anläggningen i Jawor i Polen är ytterligare en milstolpe på vägen mot elektromobilitet. Vi gör inte bara våra produkter redo för framtiden, utan även hela värdekedjan från inköp till produktion och logistik till försäljning, säger Mathias Geisen som leder arbetet med Mercedes-Benz Vans.

Det är också just eldrivna transportbilar på elbilsplattformen VAN.EA som ska byggas i fabriken, som redan sedan förra året har produktion av batteripaket.

Samtidigt meddelar amerikanska Rivian att de inte går vidare med samarbetet att starta ett gemensamt bolag med Mercedes för tillverkning av eldrivna transportbilar.

Planerna för det presenterades så sent som i september i år med syftet att dra nytta av varandras kunskaper för att sänka tillverkningskostnader.

“I dagsläget anser vi att fokusering på vår konsumentverksamhet, liksom vår befintliga kommersiella verksamhet, utgör de mest attraktiva möjligheterna på kort sikt för att maximera värdet för Rivian”, kommenterar Rivians vd RJ Scaringe beslutet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: