Mercedes Vision Urbanetic har två unika egenskaper

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

11 sep 2018

Biltillverkarnas kapprustning när det handlar om att visa upp spektakulära elbilar fortsätter. Drn här gången är det Mercedes tur att visa upp sin framtidsvision i form av ett koncept. Det visar sig att två av dess egenskaper sticker ut – utseendet och dess förmåga att byta skepnad.

Många ställde frågan ”Varför?” när den tyska biltillverkaren på måndagen visade upp Vision Urbanetic. Elbilssajten Electrek utnämnde till exempel bilen till ”ugliest vehicle concept to date”, det vill säga den fulaste konceptbilen någonsin.

Rubriken är nog lite väl hård, för visst har världen sett fulare konceptbilar. Hursomhelst hamnade Mercedes lite högre upp på listan över elbilsnyheter. Det känns lite som att företaget kände på sig att någon skulle försöka stjäla showen från EQC som förra veckan premiärvisades i Stockholm och därför utvecklade ett motmedel parallellt med kompaktsuven.

Bara timmar efter att Mercedes visade upp EQC, en bil som snart kommer att kunna köpas för riktiga pengar, visade Volvo upp ett spektakulärt [mer i bemärkelsen ”konstigt” än ”wow”] koncept som visar “… en helhetssyn på resande som är autonomt, elektriskt, uppkopplat och säkert”.

Nu, verkar det i alla fall som, vill Mercedes bräcka Volvo med ett koncept med tyska översättningar av samma modeord som Volvo använde förra veckan. För övrigt samma modeord som de flesta biltillverkare slänger sig med. Ett exempel är Byton, som vill skapa bilvärldens motsvarighet till Iphone – mer om deras bilar i det kommande numret.

Specifikationerna hos framtids-Mercan kan vi lämna därhän, dels för att det känns mer som en vision än en riktig bil, dels för att Mercedes inte har upgett några.

Här är vår jordnära önskelista: Riktig snabbladdning, rejäl räckvidd även när nordanvinden viner och dragkrok. Det skulle känns mer än spännande.

En sak till om Vision Urbanetic: Mercedes, som verkar ha räknat med ett visst motstånd mot designen, säger att man ska kunna byta kaross för att anpassa bilen för person- eller godstransport.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: