Miljonsatstning på vägnätet – men mindre än tidigare

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 sep 2023

Ökad trafik och delvis tyngre bilar sliter på vägnätet. Till det kommer flera oväder med skyfall som gått hårt fram även mot delar av vägnätet. För att möta det presenterar regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna en satsning på 300 miljoner kronor för underhåll av statliga vägar under 2024 och 2025. Utöver det satsas även 100 miljoner kronor för underhåll av enskilda vägar under 2024.

I en debattartikel hos Dagens Industri i förra veckan beskrev kristdemokratiske infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson det som ett bidrag ”till att upprätthålla framkomligheten i hela landet och trygga en tillförlitlig infrastruktur”.

Det välkomnas av bland andra intresseorganisationen Transportföretagen, men det är enligt dem ändå för liten. ”Bara för att stoppa underhållsskulden från att växa hade regeringen behövt satsa två miljarder extra per år”, skriver Transportföretagen i en kommentar på sin hemsida.

I den nuvarande budgeten för 2023 var anslagen också betydligt större. Då kom Tidöpartierna överens om att satsa en miljard på under håll av vägarna, bland annat genom att omfördela 750 miljoner kronor från underhåll av järnvägen till underhåll av vägnätet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: