Minskad tillverkning hos Tesla under årets andra kvartal

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 jul 2022

Trots att bilbranschen led under coronapandemi och halvledarbrist lyckades Tesla förra året slå nytt rekord vid varje kvartalsrapport.

Men nu har världens rådande leveransproblem hunnit ifatt även Tesla. För första gången på två år minskade nu produktionstakten under årets andra kvartal.

Tesla meddelar att de mellan april och juni tillverkade 258 580 bilar. Som jämförelse: under årets första tre månader byggde Tesla 305 407 bilar.

Enligt Tesla nåddes ändå ett rekord i juni med flest antal tillverkade bilar under en månad någonsin. Hur många det handlar om avslöjas inte, men de senaste veckorna har produktionstakten ökat.

Med båda de nya fabrikerna i Tyskland och Texas i gång har Tesla nu större möjligheter än tidigare att bygga bilar. Samtidigt har fabriken i Shanghai fått igång produktionen igen.

Där låg också det största problemet de senaste månaderna. Fabriken i Shanghai har blivit central för Teslas globala leveranserna. Under det andra kvartalet har produktionen där tidvis stått still till följd av nedstängningar i Kina för att hindra spridning av corona.

Det påverkar inte minst leveranserna av Model 3 till oss här i Europa då de byggs i fabriken i Shanghai.  

Nedstängningar i Kina har även lett till störningar av leveranskedjor för komponenter som behövs inom bland annat bilindustrin.

Inte helt oväntat minskade också antalet levererade bilar under årets andra kvartal. Den totala siffran uppgick till 254 695 varav majoriteten – 238 533 stycken – var Model Y och Model 3.

Det var en minskning med över 55 000 bilar jämfört med årets första kvartal då Tesla levererade 310 048 bilar.

I början av juni spreds uppgifter om att Tesla inför anställningsstopp och kan komma att minska personalstyrkan med upp till tio procent. I ett mail till ledande personer inom företaget ska chefen Elon Musk skrivit att han har en ”super bad feeling” vad gäller den ekonomiska utvecklingen den närmsta tiden.

Siffrorna för årets andra kvartal ska presenteras i detalj den 20:e juli

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!