Mjukvara ska ge Sony trumfkort i elbilsbranschen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 jan 2024

Årets upplaga av elektronikmässan CES är nu i gång i Las Vegas. Det som tidigare var en höjdpunkt för att visa nya videoapparater och tv-spelskonsoler har på senare år även blivit en viktig mässan för biltillverkare att presentera ny teknik.

I gränssnittet mellan flera branscher hittas Sony. Den japanska elektronikjätten är på väg att ge sig in i elbilsbranschen med modellen Afeela som utvecklats i samarbete med Honda. När Sony är inblandat är det som väntat stort fokus på integration av företagets övriga produkter och digitala upplevelser. Det presenterades under CES genom att en prototyp av Afeela kördes upp på scenen med hjälp av en kontroll från Sonys spelkonsol Playstation 5.

Under presentationen fick vi veta att Sony inleder ett samarbete med Microsoft för att utveckla en personlig assistent till bilar som använder artificiell intelligens från Mirosofts AI-satsning Azure.

Planen är fortfarande att lansera Afeela i USA 2026 och på andra marknader efter det. Däremot kommer det då inte gå att styra bilen med en tv-spelskontroll, något som endast var en show Sony bjöd på under mässan.

Men någon form av implementering av Playstation är att räkna med och med Afeela vill Sony lansera en elbil där mjukvaran står i förgrunden. Redan förra året meddelade Sony att Afeela kommer lanseras med en leasingmodell som är tänkt att sträcka sig på upp till 10 år.

Sony har även visat ett koncept på en elsuv tidigare.

Genom ständiga uppdatering over the air, OTA, ska bilen kunna vara aktuell och konkurrenskraftig under längre tid än dagens modeller. Fokuset på mjukvara ska också göra Afeela till vad Sony beskriver som en ”digital lekplats” för utvecklare att fram nya funktioner och upplevelser.  

Sony har även visat upp en elsuv och företagets kliv in i elbilsbranschen har varit lite oklar. Efter att 2021 ha visat konceptet Vision 01 och även testkört den i Alperna meddelade Sony att det endast handlade om en studie i teknik. Senare bildade Sony och Honda ett gemensamt elbilsbolag och förra året presenterades konceptet Afeela som alltså kommer bli av.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!