Mjukvarufel kan få Polestar 2 och Volvo XC40 Recharge att stanna

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 mar 2021

När Polestar 2 lanserades hyllades körupplevelsen och designen av många. Men tekniken har orsakat en del problem och redan kort efter lanseringen fick bilar återkallas.

Teknikens Värld skriver att nu 23 402 exemplar av Polestar 2 återkallas igen. Orsaken är ett fel i högvoltssystemet som gör att bilarna slutar driva framåt och stannar.

Även 10 810 stycken av Volvos elbil XC40 Recharge P8 AWD återkallas för samma fel. De båda modellerna delar samma drivlina och problemet tros den här gången bero på fel i mjukvaran.

På Elbilens förfrågan svarar Brent Ellis, PR och kommunikationsansvarig för Polestar, att de har känt till problemet sedan slutet på februari.

– Uppdateringen OTA (over the air) började rullas ut den 24:e februari och fram till idag har 77 procent av installationerna fullbordats. Ägarna behöver inte lämna in sina bilar för att få uppdateringen, skriver han i ett mail.

Antalet bilar med problemet ska däremot inte vara 23 402 stycken utan omkring 11 000, enligt Brent Ellis.

– Antalet bilar levererade till kunder är 11 000 – självklart kan det ha tillverkats fler bilar än så, men vi återkallar inte bilar som inte har levererats, skriver han.

Volvo bekräftar däremot till Teknikens Värld att uppgiften stämmer och att 504 bilar i Sverige berörs av återkallelsen. Även där ska det i de flesta fall räcka med en uppdatering over-the-air för att lösa felet.

Första gången Polestar 2 återkallades var det för ett liknande problem med drivningen. Men enligt Polestar ska orsaken den här gången vara en annan.

Andra gången drabbades Polestar 2 igen av problem som gjorde att den kunde stanna. Den gången var det fel på växelriktaren samt en del tidigt tillverkade modeller som hade fel komponenter i värmeregleringssystemet för kupén och batteriet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: