Mjukvaruproblem riskerar försena nya modeller hos Volkswagenkoncernen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 jul 2022

I framtiden ska mjukvara spela en lika viktig roll som byggandet av bilar hos Volkswagenkoncernen. Det är i alla fall tanken och ett viktigt steg är etableringen av mjukvaruavdelningen Cariad och Campus Sandcamp i hemstaden Wolfsburg.

Där ska 8 000 personer knacka kod som gör kommande bilar självkörande och med ständigt nya funktioner.

Men sedan en tid rapporteras om problem hos Cariad. Även om det nya bolaget ska ha en platt hierarki och arbeta snabbt har det visat sig vara svårt att övervinna koncernens gamla strukturer.

Branschtidningen Automobilwoche rapporterar nu om ytterligare förseningar av planerade modeller. Bland annat Audis kommande flaggskeppsmodell som går under namnet Landjet uppges vara försenad till 2027 – tre år senare än planerat.

Modellen tas fram inom projektet Artemis som skulle sätta ny standard både för snabb utveckling och avancerade funktioner som självkörning i nivå 4. Det ska bli möjligt genom version 2.0 av koncernens nya mjukvara. Men arbetet med den uppges dra ut på tiden och inte hålla tidsplanen.

Istället kommer vi få se version 2.0 – och därmed förmodligen de mest avancerade funktionerna – i märket Volkswagens flaggskeppsmodell Trinity . Audis projekt ska får då använda sig av en vidareutveckling av den enklare mjukvaran i version 1.2.

Prototyp testas av eldrivna Macan 2021

Men även med den versionen har dragit ut på tiden. Enligt Automobilwoche gör det att den eldrivna versionen av Porsche Macan och Audi Q6 e-tron kan komma att försenas. Båda modeller är mer eller mindre bekräftade till nästa år.

De båda elsuvarna ska bli de första modellerna på den av Porsche och Audi utvecklade plattformen PPE. Tanken var att de skulle använda sig av version 1.2 av koncernens nya mjukvara.

Men inte heller den versionen är ännu färdigutvecklad av Cariad. Porsche och Audi ska därför ha tagit saken i egna händer för att utveckla mjukvaran och kunna inleda förserieproduktion av de båda modellerna.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: