Mobil laddstation från Scania i Åre under sportlovet

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 feb 2023

Under sportlovsveckorna har vi de senaste åren vant oss vid erbjudande kring laddning från olika biltillverkare. Tidigare år har Tesla, Polestar och Audi bjudit på både gratis el och tillfälliga laddstationer. I år ställer också Audi upp en mobil laddstation i Sveg.

Även lastbilstillverkaren Scania satsar på tillfällig laddning under de intensiva veckorna i fjällen. En mobil laddstation inhyst i en container ställs upp i Åre mellan 13:e februari och 10:e mars.

Huvudsyftet är att kunna ladda den eldrivna lastbilen Scania 25P som leverera varor mellan Östersund och Åre.

I containern finns ett energilager på 560 kWh från Northvolt Voltpack Mobile System. Tack vare det kan två fordon ladda samtidigt med en effekt på 150 kW.

– En ellastbil, som i det här fallet laddas med grön energi, minskar sitt CO2-utsläpp med upp till 90% jämfört med motsvarande diesellastbil. Med en mobil laddenhet vill vi visa att elektrifiering är möjlig här och nu och att man inte behöver vänta på vare sig nätkapacitet eller laddstolpe för att kunna elektrifiera, säger Jessica Björkquist som är ansvarig för e-mobilitet på Scania Sverige.

Containern innebär också en möjlighet för andra att ladda sin elbil i Åre när stationen inte används av lastbilen. Vad det kostar att ladda nämns inte, men pengarna ska gå till Röda Korset i Ukraina.

Stationen hittas vid Årevägen 132 och är öppen för alla mellan klockan 08.00–12.00 och 13.00-15.00 på vardagar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: