Musk kvar som vd efter världens dyraste tweet

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

30 sep 2018

Drygt 354 miljoner kronor får Elon Musk och Tesla böta som ett resultat av den tweet som han i somras lade ut. I det korta inlägget, notan landar på närmare 6,7 miljoner kronor per tecken, stod det ”Am considering taking Tesla private at $420. Funding secured.”

Sådana storaffärer ska inte tillkännages på Twitter, menar den amerikanska finansinspektionen SEC som inledde en utredning. Dessutom ifrågasatte man huruvida den finansiering som Musk talade om verkligen existerade. Efter många turer slutade det hela med att Musk beslutade att inte avlista företaget från börsen.

Bara dagar efter att SEC meddelat att man hade för avsikt att åtala Musk nådde de båda parterna i helgen en uppgörelse. Såväl Musk som Tesla ska böta 20 miljoner dollar vardera. Musk måste dessutom sluta som styrelseordförande, och inte återkomma under minst tre år. Dessutom måste två oberoende styrelseledamöter tillsättas och Teslas kommunikation måste följa de lagar och regler som finns – inga tweetar som rör företagets finanser förrän man har gått genom de sedvanliga kanalerna.

Uppgörelsen svider säkert för Musk, som in i det sista hävdade att han inte begick något fel när han twittrade om sina planer. Rent ekonomiskt lär han dock knappast märka något. Musk, som enligt Forbes är världens 25:e rikaste person, har en förmögenhet på uppemot 20 miljarder dollar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: