NEVS Emily GT såld – ska byggas i Trollhättan

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 dec 2023

Dörrarna hann knappt öppnas till elbilsmässan eCarExpo i Göteborg förrän det var dags för en världsnyhet. Projektet med Emily GT, den av NEVS länge hemliga elbilen med avancerade teknik i form av navmotorer i hjulen, har sålts till kandensiska EV Electra. I affären ingår även den självkörande Pons, som också det utvecklats av NEVS.

Emily GT ska nu utvecklas vidare för att lanseras i en serieversion som ska byggas i den före detta Saab-fabriken i Trollhättan. Exakt när det ska ske är däremot ännu oklart.

– Kom tillbaka om sex månader, jag har födelsedag i juni och bjuder då in dig till att komma till Trollhättan för att se vilka framsteg vi har gjort, säger EV Electras vd Jihad Mohamed som var på plats vid eCarExpo när affären blev offentlig.

Jihad Mohamed, vd för EV Electra, som köpt Emily GT och Pons från NEVS.

På frågan varför han valde att köpa projektet och vad som nu är planen att göra med det ger han ett blixtsnabbt svar.

– Varför ska man bygga en sådan här bil i få exemplar och sälja den för 200.000 dollar? Det gör ju ingen skillnad. Därför ska vi bygga hundratusentals och sälja den till ett pris från 70.000 dollar, säger Jihad Mohamed.

Att Emily GT ska tillverkas i Trollhättan menar dess nya ägare är en självklarhet.

– Jag tror på att lösa saker in-house lösniningar och i Trollhättan finns de människor som behövs för att göra det, säger han.

Namnet Emily GT kommer att behållas och bilen ska säljas under märket EV Electra. Företaget och även dess grundare kommer ursprungligen från Libanon och har utvecklat landets första elbil. Den uppges vara på väg att börja tillverkas, men då i Turkiet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: