Lågt pris, lång räckvidd – NIO utmanar Tesla med nytt märke

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 maj 2024

Kinesiska NIO har lovat två nya märken med lägre pris än dagens modeller. Nu visas den första modellen L60 från Onvo, som är det ena av de båda märkena. Och med det släpps ännu en utmanare till förra årets globala storsäljare Tesla Model Y.

Och då inte minst med priset, som i Kina börjar på motsvarande 325.000 kronor. Det är omkring 60.000 kronor mindre än vad Tesla Model Y kostar i Kina. Några svenska priser har ännu inte presenterats, men när Onvo L60 kommer hit borde vi kunna räkna med att priset kommer pressas även här.

Trots lägre pris lovar NIO “fordonsupplevelser av premiumkvalitet” och en effektiv drivlina med en förbrukning som uppges vara låga 1,21 kWh per mil. Det uppnås enligt NIO tack vare att bilen använder en 900-voltsarkitektur som ökar effektiviteten. Med ett cW-värde på 0,229 har Onvo L60 enligt NIO också marknadens lägsta luftmotstånd för en elsuv. Tillsammans ska det göra en räckvidd på 100 mil möjlig, i alla fall enligt den mer förlåtande kinesiska körcykeln.

För det behövs “Ultra Long Range Battery” och vilken kapacitet det då handlar om nämns inte. Enligt tidigare uppgifter ska Onvo L60 erbjudas med ett batteri på antingen 60 eller 90 kWh. Precis som NIO:s modeller kan Onvo L60 även byta batteri som alternativ till att snabbladda. Vilken effekt som det är möjligt att ladda med för den som ändå föredrar att koppla in en sladd nämns inte.

NIO presenterar Onvo L60 som en familjebil som ska erbjuda ett bra förhållanden mellan pris och upplevelse. Med en längd på 4,83 meter är Onvo L60 knappt 8 centimeter längre än Tesla Model Y. Något som lyfts fram i en video där innerutrymmena hos de båda modellerna jämförs.

Utöver goda innerutrymmen lovas Onvo L60 erbjuda hög säkerhet, en digital upplevelse och intelligenta körassistenter, utan att gå in på detalj vilka tjänster och funktioner det handlar om. Leveranserna i Kina ska komma i gång i höst, några uppgifter kring svensk lansering finns ännu inte.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: