Nu vet vi: så står sig Zeekr 001 FR mot Model S Plaid

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 sep 2023

Med den kaxiga texten ”Plaid är tråkigt” antydde Zeekr att de hade något extra på gång med sin shooting brake-modell Zeekr 001. Något som uppenbarligen ska kunna utmana Teslas prestandaverion Plaid av Model S, som kommer med tre elmotorer och 1.020 hästkrafter.

Nu är Zeekr 001 FR officiell och i alla fall på pappret klår den Model S Plaid. Den tidigare toppversionen Zeekr 001 Privilege har dubbla elmotorer och 544 hästkrafter.

Zeekr 001 FR kommer med fyra elmotorer som ger en total effekt på 930 kW – alltså 1.265 hästkrafter. Med det klarar den 0–100 km/h på 2,1 sekunder, vilket är samma som hos Model S Plaid. Toppfarten är elektroniskt begränsad till 280 km/h.

I botten av bilen sitter ett stort batteri på 100 kWh i form av tillverkaren CATL:s nya batteri Quilin. Zeekrs lyxiga minibuss Zeekr 009 blev den första modellen att använda batteriet, där det tack vare cell-to-pack-teknik går att packa in fler celler på samma yta och öka energidensiteten. Bilen har också ett 800-voltssystem för snabb laddning. Enligt Zeekr går det att ladda från 10 till 80 procent på endast 15 minuter.

Räckvidden avslöjas inte. Men skulle du lyckas ta dig ut i vildmarken med din Zeekr 001 FR har den satellitkommunikation för att kunna visa vägen även på platser utan mobiltäckning.

Optiskt har modellen fått mer sportigt utseende. I fronten hittas större luftintag än tidigare med inslag av rött. Baktill sitter nu också en stor spoiler som också den fått en röd linje för att understryka sportigheten. För att hålla nere vikten ska är ändringarna i karossen tillverkade av lättviktsmaterial som kolfiber.

Leveranser ska dra igång i oktober i Kina. Priset där uppges vara strax över en miljon yuan, alltså omkring 1,5 miljon kronor. Tesla Model S Plaid kostar från 1.284.990 kronor. Något svenskt datum eller pris har inte nämnts. Kan vi hoppas på en drabbning mellan Zeekr 001 FR och Model S Plaid på Nürburgring?

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: