Ny studie tror på 800 000 kinesiska elbilar i EU 2025

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 nov 2022

Det har kommit flera nya kinesiska bilmärken till Sverige. Omställningen till eldrift i kombination med det stora antalet elbilstillverkare i Kina leder till förändring på bilmarknaden.

Samtidigt bygger även amerikanska och europeiska tillverkare som Tesla, Volkswagen och BMW bilar i Kina.

Enligt en ny rapport från analysfirman PricewaterhouseCoopers (PwC) kommer det därför säljas 800 000 elbilar ”Made in China” i Europa redan år 2025. Det skulle innebära att Europa då importerar fler bilar från Kina än vad tillverkarna här exporterar dit.

Lite mer än en tredjedel av dem kommer enligt analysfirman utgöras av europeiska märken med tillverkning i Kina.

Teslas kinesiska fabrik vid Shanghai är navet i tillverkarens globala export. En stor del av de kinesiskt tillverkade elbilarna i Europa kan därför komma att läggas på Teslas konto.

Men klart är att i alla fall något eller några kinesiska märken kommer att etablera sig med större volymer.

Men vilka kinesiska märken som nu börjar säljas i Sverige som också kommer finnas kvar om några år återstår att se. Stora tillverkare som BYD, med egen batteritillverkning, SAIC med MG och Great Wall Motor har på pappret bättre chans än nya uppstickare.

De kinesiska tillverkarna kan också ställas inför nya utmaningar när de europeiska tillverkarna nu alltmer höjer rösten för vad de ser som orättvis konkurrens.

Stellantis-chefen Carlos Tavares kritiserade nyligen att kinesiska tillverkare måste betala 10 procent importtull när bilar skeppas hit. Europeiska bilmärken måste däremot betala mellan 15 och 25 procent importtull när bilar skickas till Kina.

Det finns också tecken på att politiker i framför allt Frankrike och Tyskland vill skydda inhemsk bilindustri. Till skilland från i Sverige, där klimatbonusen nu slopas, har Frankrike beslutat att höja den från 6 000 till 7 000 Euro – omkring 76 000 kronor. Men det betalas endast ut till bilar tillverkade i Europa

Nya regler i USA gör att den som köper en elbil endast får ta del av de skatteförmåner som erbjud om en viss del av batteriet är tillverkat i Nordamerika. Om några måste batteriet var helt tillverkat där.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!