Northvolt Labs Aug 2020-WEB

Ny undersökning: grön omställning skapar 50 000 nya jobb

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 aug 2023

Batterifabriken Northvolt Ett i Skellefteå är den första av ett stort antal gigafabriker som är på gång, både i Sverige och andra länder. Svenska Northvolt är därmed en föregångare för vad som väntas bli en ny europeisk miljardindustri.

Och med det en mängd nya arbetstillfällen. Enligt en ny rapport från arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen kommer de gröna industrisatstningarna leda till 50.000 nya jobb i Sverige. Bara tillverkning av batterier väntas leda till 28.000 nya arbetsplatser. Gruvindustrins omställning till att bland annat framställa fossilfritt stål kan enligt rapporten ge 12.000 nya jobb och ytterligare 9.000 inom tillverkning av elbilar.

Batterifabriken Northvolt Ett i Skellefteå.

Rapporten har då också räknat lågt och inte vägt in de nya branscher som kan uppstå i spåren av den gröna omställningen.

– Uppskattningen måste ändå ses som en underskattning. Här räknas alltså inte de ytterligare jobb som skulle kunna skapas av fler investeringar i grön omställning i Sverige, som exempelvis i utvinning av kritiska mineral, säger Teknikföretagens chefekonom Mats Kinnwall.

Inte helt oväntat krävs det också stora investeringar inom bland annat elnät och elproduktion för att industrins planer ska bli verklighet. Även ökade satsningar på utbildning för att få fram fler ingenjörer nämns.

– Det är många saker som måste till och jag tror inte vi har den kompetenspoolen idag, säger Mats Kinnwall till Sveriges Radio.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!