Bankens nya värdering av Polestar: noll kronor

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 jan 2024

Sedan Volvo och Polestar lanserades på börsen har de båda tillverkarnas aktie sjunkit kraftigt i värde. Framför allt Polestar har dragits med stora förluster, som täckts upp av miljardlån från ägarna Geely och Volvo. Något som nu får banken SEB att kraftigt sänka värderingen av både Volvo och Polestar i en ny analys.

Volvos aktie, som lanserades på börsen 2021 med ett pris på 53 kronor, skrivs ned med 35 procent från tidigare 43 kronor och får ny en riktkurs på 28 kronor.

För Polestar är domen ännu hårdare. Den tidigare värderingen på 18 miljarder kronor skrivs nu om till noll. Banken uppger sig inte se något sätt för hur ”värde ska realiseras”. Det innebär att Volvos ägarandel på 49,5 procent av Polestar bedöms vara värdelöst.

I slutet av förra året presenterade Polestar en ny affärsplan för hur tillverkaren ska bli lönsam till 2025. Det ska ske genom fler modeller och minskade kostnader. Men för att klara sig fram tills 2025 behöver Polestar enligt sina egna uppgifter också 1,3 miljarder dollar i extern finansiering – omkring 14 miljarder kronor.

Samtidigt sänktes det tidigare målet att sälja upp till 70.000 bilar under 2023 till 60.000. Ett mål som missades med några tusen bilar när nyligen presenterade siffror visade att Polestar försäljningssiffra för 2023 slutade på 54.600 bilar.

I Sverige säIjer Poelstar idag endast modellen Polestar 2. Senare i år lanseras de båda nya modellerna Polestar 3 och Polestar 4, där den sistnämnda redan har börjat säljas i Kina. Fler modeller är på gång och 2025 ska sedanen Polestar 5 lanseras som då kommer använda snabbladdande XFC-celler från batteriutvecklaren StoreDot. Året efter är det tänkt att roadstern Polestar 6 ska komma ut på marknaden.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: