Nya beskedet: då visar Tesla självkörande robotaxi

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 apr 2024

Nyhetsbyrån Reuters släppte igår en uppmärksammad artikel kring vad Tesla ska lansera den närmsta tiden. Eller snarare vad de inte ska lansera, för enligt anonyma källor nyhetsbyrån varit i kontakt med slopar Tesla planerna på ”Model 2”, den mindre och billigare modellen med ett väntat pris från 25.000 dollar. Chefen Elon Musk uppgavs i stället vilka fokusera på den självkörande robotaxin som ska använda samma plattform.

Elon Musk gick snabbt ut på plattformen X och kallade Reuters för lögnare. Senare på kvällen kom ett nytt inlägg om just robotaxin. Då med budskapet att den ska visas den 8:e augusti.

Mer information än så fick vi inte och vad det innebär för planerna kring Model 2 är oklart. Tidigare har det sagts att Model 2 ska börja tillverkas i fabriken i Texas nästa år och senare i den planerade nya fabriken i Mexiko. Eventuellt ska även fabriken utanför Berlin tillverka Model 2. För att lyckas pressa priset på den vill Tesla ytterligare effektivisera tillverkningen med bland annat mer användning av så kallad ”gigacasting”, där stora delar av bilen gjuts i ett stycke.

Robotaxin väntas bli ett helt självkörande fordon som tidigare har beskrivits som en bil utan vare sig pedaler eller ratt. För att ett sådant fordon ska få köra på svenska vägar måste dagens regler ändras.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: