Uppgift: Tesla slopar planer på billigare modell

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 apr 2024

Det har länge ryktats om att Tesla arbetar på en ”Model 2”, en mindre och billigare modell som väntas få ett pris från 25.000 dollar. Något som den senaste tiden blivit alltmer konkret då Tesla talat om att föra in nya och ännu mer effektiva tillvekrningsmetoder för att kunna pressa priset. När Teslas chef Elon Musk nyligen besökte fabriken utanför Berlin ska han också ha sagt att ”25.000 dollarsbilen” även kan tillverkas där.

Men enligt anonyma källor som nyhetsbyrån Reuters hänvisar till lägger Tesla nu ned planerna. I alla fall delvis, för plattformen som är tänkt att användas för den mindre och billigare modellen ska användas för att utveckla en självkörande robotaxi. Tidigare har Tesla antytt att planen är att lansera både en personbil och en robotaxi på samma plattform.

Orsaken till att projektet uppges ställas in ska vara den hårda konkurrensen med prispressade elbilar från kinesiska tillverkare. Chefen Elon Musk ska därför ha beslutat att Tesla ska satsa allt på utvecklingen av robotaxin i stället.

Med tanke på de allt mer konkreta detaljerna kring Teslas arbete med ”Model 2” är uppgifterna oväntade. Kort efter att Reuters publicerade sin artikel dementerades påståendet också av Elon Musk. I ett inlägg på plattformen X skriver han att ”Reuters ljuger (igen)”.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: