Nya elbilsmärket Vanwall visar sportig kompaktmodell

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 jan 2023

Övergången till eldrift är en katalysator för nya märken att ge sig in i bilbranschen. Många är de elbilsprojekt som har slutat på ritbordet. Några som nu ser ut att lyckas med att få ut en bil på vägarna är tysk-brittiska Vanwall.

Namnet kommer från det brittiska Formel 1-stall som grundades av Tony Vanderwell på 1950-talet. Dagens Vanwell grundades 2014 av Colin Kolles, som har lång bakgrund som teamchef inom Formel 1-världen.

Deras första modell ska tillverkas i Tyskland och börja säljas i slutet av i år. Bilen kommer i de två versionerna Vanderwall S och Vanderwall S Plus. I båda fall handlar det om en kompakt, sportig halvkombi av klassiskt snitt. De exakta måtten får vi inte veta.  

Till en början finns den endast i en färg, men det är en noga vald grön färg som påminner om ”British Racing Green”.

Enligt Vanwall har de använt lätta material för att sänka vikten på bilen. Vad den väger in på nämns däremot inte. Inte heller batteristorlek, men prestandan och räckviddhos de båda fyrhjulsdrivna versionerna är de mer lite mer öppna med.

Vanwall S bjuder på 320 hästkrafter, har en räckvidd på 45 mil och gör 0-100 km/h på 4,9 sekunder. Vanwall S Plus är som väntat mer kraftfull med 581 hästkrafter och klarar 0-100 km/h på 3,9 sekunder. Räckvidden är däremot något kortare och anges till 42 mil för Vanwall S Plus.

Toppversionen blir kommer också endast tillverkas i 500 exemplar.

Insidan visas inte, men där ska det enligt Vanwell hittas inredning i läder och kolfiber samt ”enastående ergonomi” med referenser till motorsport.

Priset beskrivs som extremt konkurrenskraftigt och börjar på 128 000 Euro, omkring 1,4 miljoner kronor – utan moms.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: