Nya regler får Tesla att fokusera på batteritillverkning i USA

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 sep 2022

Så sent som förra helgen såg det ut som att Tesla kan få i gång tillverkning av 4680-celler vid fabriken utanför Berlin redan i början av nästa år. Med det skulle även kunder i Europa kunna köpa Model Y med Teslas nya celler och batteripaket som utgör en del av bilens struktur.

Byggnaden för batteritillverkning finns redan på plats. Och redan innan fabriken stod klar meddelade Teslas chef Elon Musk att de planerade världens största tillverkning av battericeller i anslutning till Giga Berlin.  

Men enligt uppgifter till amerikanska Wall Street Journal läggs planerna på batteritillverkning i Europa på is. Orsaken är de nya regler för skattelättnader på upp till 7 500 dollar vid köp av en elbil i USA som utgör en del av president Joe Bidens paket för att minska den ökande inflationen.

Redan från nästa år måste hälften av komponenterna i elbilens batteri vara tillverkade i USA. Från år 2029 kan endast elbilar med batterier som är till 100 procent tillverkade i USA ta del av skattelättnaderna.

Med det hoppas den amerikanska regeringen kunna sätta fart på batteritillverkningen i landet. Flera tillverkare från Europa och USA har redan eller planerar också batterifabriker där. De nya reglerna innebär också ett stöd på 35 dollar per kWh vid tillverkning av batterier i USA.

På grund av att Tesla sålt fler än 200 000 elbilar i USA innefattades märkets bilar inte längre av den tidigare rådande klimatbonusen där. Med det nya paketet kan den som köper en Tesla alltså återigen få statligt stöd – så länge tillräckligt stor andel av batteriet är ”Made in USA”.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: