Nya siffror: Elbilen som ökar mest i Europa

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 aug 2024

Tesla fortsatte att dominera elbilsförsäljningen i Europa under årets första sex månader. Det visar nya siffror från analysföretaget Schmidt Automotive Research som sammanställt försäljningssifforna från kontinentens länder. Förra årets mest sålda bilmodell Tesla Model Y toppade fortfarande listan med 100.006 exemplar och fick med det en marknadsandel för elbilar på 10,8 procent. Men jämfört med förra året var det en minskning på 25 procent. Ännu större var tappet hos andra storsäljare som Fiat 500 (40 procent) och Volkswagen ID.4 och ID.5 (37 procent).

Även på andra plats över försäljningen hittas Tesla och då Model 3, som med totalt 53.239 sålda exemplar ökade med 31 procent jämfört med samma tidsperiod året innan. Kommer vi så till tredje plats och där har Volvo EX30 tagit sig in med 37.749 sålda exemplar. Som nykomling på marknaden var Volvo EX30 modellen som ökade sin försäljning mest.

Totalt såldes det 922.775 elbilar i Europa mellan första januari och sista juni, enligt siffrorna. Trots att vi fått både en rad nya märken och fler eldrivna modeller från de etablerade tillverkarna stod tio modeller för närmre hälften av all försäljning.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: