En av många idéer om hur en bil från Apple skulle kunna se ut.Den här designen från by Aristomenis Tsirbas vann Freelancer's Apple Car Concept contest 2015. Foto: Freelancer.com

Nya uppgifter om ”iCar” – den här gången samarbetar Apple med Kia

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 feb 2021

Det ser ut som att det snart kan införas en daglig uppdatering kring ryktena om Apples, eventuella, elbil. Igår kom uppgiften att ingenjören Manfred Harrer från Porsche hade värvats av Apple.

Idag rapporterar sydkoreanska medier att Apple ingått ett avtal med Kia på fyra biljoner sydkoreanska won, vilket blir omkring 30 miljarder omräknat till svenska kronor.

I utbyte mot pengarna ska Kia bland annat bygga bilen i sin amerikanska fabrik i Georgia, alternativt i en ny byggnad intill den. Det passar med tidigare rykten om att Apple vill bygga bilen hemma i USA.

Enligt koreanska medier ska produktionen komma igång 2024 och till en början uppgå till 100 000 bilar per år.

Varken Kia eller Apple vill däremot kommentera saken. Därmed påminner det om uppgifterna från januari om att Apple ingått ett samarbete med Kias koncernsyskon Hyundai. Inte heller det kommenterades.

Kia och Hyundai har gemensamt tagit fram plattformen E-GMP för elbilar. När Hyundai Ioniq 5 snart presentera får vi se det första resultatet av den. Om även Apples ”iCar” är tänkt att byggas på E-GMP sägs det ingenting om.

Alla information tyder också på att Apple befinner sig i ett tidigt stadium av utvecklingen av en egen bil.

Avtalet ska skrivas under senare i februari. Om det blir så återstår att se, men uppgiften gjorde ändå att Kias aktie steg med 14,5 procent under dagen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!