Nytt märke till Sverige med elsuven JAC e-JS4

Carl Undéhn

Carl Undéhn

13 dec 2022

För några veckor återuppstod det gamla sovjetiska märket Moskvich som elbilen Moskvich 3. Produktionen drogs igång i Renaults före detta ryska fabrik, men någon helt nyutvecklad modell handlade det inte om.

Det är istället den kinesiska elsuven JAC S4 som skruvas ihop på plats i Ryssland. Vi skrev då att Moskvich 3 förmodligen inte skulle leta sig till den svenska marknaden.


Men nu gör den det i form av JAC e-JS4. Det är den danska importören RSA som börjar ta in märket JAC till Sverige, samt Norge, Danmark, Estland, Lettland och Litauen. Sedan tidigare importerar de bland annat Maxus.

Det här lite okända märket grundades 1964 och är en de större biltillverkarna i Kina, där de även samarbetar med Volkswagenkoncernen.

Planen är att lansera flera JAC-modeller här. Först ut är alltså JAC e-JS4, en elsuv med ett batteri på 66 kWh som ger en räckvidd på upp till 43,3 mil enligt WLTP. Importören nämner inte effekten, men modellen säljs även på den schweiziska marknaden där den uppges bjuda på 193 hästkrafter, ett vridmoment på 340 Nm och klara 0-100 km/h på 9,4 sekunder.

Vilken effekt bilen kan snabbladda med nämns inte, men det ska gå att ladda från 30 till 80 procent på 35 minuter.

3-fasladdare och värmepump är standard och på insidan hittas uppvärmda säten samt en pekskärm på 10,25 tum. På den går det att använda Apple Car Play eller Android Auto och bilen kommer också med 360-graderskamera och elektriskt panoramatak.

Priset börjar på 529 900 kronor och leveranser är beräknad att komma igång under första kvartalet nästa år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: