Nytt mjukvarustrul hos Volvo – EX30 försenas 

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 jan 2024

Volvos senaste elbil EX30 beskrivs som en av tillverkarens viktigaste modeller på lång tid. Den mindre elsuven ska få fart på Volvos elbilsförsäljning och nå målet om 50 procent elbilar till nästa år.

Häromveckan meddelades att leveranserna kommit igång till kunder i Belgien, Nederländerna och Spanien. Men nu stoppas leveranserna och återigen är det problem med mjukvara som sätter käppar i hjulen.

”Stora framsteg har skett, men mjukvaran i version 1.2 uppfyller inte alla nödvändiga krav för lansering”, skriver Volvo till sina handlare i ett meddelande som citeras av branschtidningen Automotive News.

Uppdateringen som behövs ska inte kunna skickas till bilarna trådlöst over the air (OTA) utan måste ske på plats hos handlarna, uppger källor till tidningen. Något som ska börja ske nu i veckan.

Tidigare försenades Volvos större elsuv EX90 på grund av just problem med mjukvara det ska då ha handlat om hur data från bilens Lidarradar används för olika säkerhetsfunktioner. Vad det är för problem med mjukvaran hos EX30 framgår inte.

Enligt Volvos kommunikationschef Magnus Holst är det ett problem som endast berör ett ”begränsat antal tidiga kunder” som ”fått vänta några extra dagar på leverans” när problemen åtgärdas.

”Dessa är lösta, så vi ser fram emot att snabbt skala upp EX30-leveranserna från och med nu”, skriver Volvo.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: