Nytt stöd till snabbladdare utmed ”vita sträckor”

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 aug 2023

Sedan 2020 har Trafikverket betalat ut stöd till snabbladdare utmed vägar som beskrivs som ”vita sträckor” där det saknas laddinfrastruktur. Från i år har myndigheten ytterligare 100 miljoner kronor att dela ut till aktörer som åtar sig att bygga snabbladdare utmed sträckor som slagits fast är i behov av det.

Trafikverket delar nu ut stöd på totalt 96 miljoner kronor för att bygga snabbladdare vid 17 sträckor i glesbygd. Majoriteten av dem hittas Norrbotten och Västerbotten. Den sydligaste sträckan är i Kalmar län mellan Växjö och Oskarshamn.

Det gick däremot att ansöka om stöd för ytterligare 20 sträckor, som alltså ännu blir utan. De snabbladdare som beviljats stöd ska vara i gång under nästa år.

– De senaste åren har den publika laddningen blivit alltmer frekvent över hela landet. Trots det finns det fortfarande ”vita sträckor” längs de större vägarna som saknar snabbladdare, säger Hanna Eklöf, utredningsledare klimatfrågor vid Trafikverket.

Stöden ska göra det möjligt att ladda sin elbil i hela landet. Målet är att det ska finnas stationer med snabbladdade mellan var tionde och sjätte mil. Det senare är också enligt beslut i EU om att det ska finnas snabbladdare var sjätte mil utmed det europeiska stamnätet av vägar, TEN-T.

Sedan tidigare har det beviljats stöd vid 85 platser. Enligt Trafikverket har 51 av dem nu också fått snabbladdare. Fram till nästa år ska det tillkomma snabbladdare vid ytterligare 32 platser. Men även under tidigare ansökningsperioder har det inte gått att hitta aktörer för alla sträckor som Trafikverket pekat ut.

PlatsVägSträcka
AbiskoE10Mellan Abisko och Torneträsk
Nikkaloukta870Mellan Kaalasjärvi och Nikkaloukta
Tärendö394Mellan Tärendö och Ullati
Aspnäs95Mellan Björklund och Njuniktjänna
VännäsE12Mellan Brattby och Bjurbäcksgårfarna
Vindeln620Mellan Vindeln och Botsmark
Bjurholm353/92Mellan Nyåker och Skarda
Risträsk360Mellan Latikberg och Bäverträsk
Östavall83Mellan Östavall och Hennan 
Överturingen315Mellan Nybo och Handsjö
StrömsundE45/342Mellan Strömsund och Alanäset
Ljungdalen535Mellan Ljungdalen och Fotingen
Älvdalen70Mellan Älvdalen och Bunkris
ÖjeE45Mellan Ryssa och Öje
Sysslebäck62Mellan Höljes och Likenäs
VärnäsE16Mellan Ruskåsen och Lisskogsbrändan
Högsby37Mellan Fagerhult och Bockara 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!