QuantumScape_tray-scaled_Foto_QuantumScape

Oberoende tester bekräftar prestandan hos QuantumScapes batterier

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 okt 2021

Med solid state-batterier hoppas biltillverkarna kunna bygga elbilar som får bättre räckvidd, går snabbare att ladda och dessutom inte riskerar att börja brinna genom så kallad termisk rusning.

Amerikanska QuantumScape anses vara ett av företagen som kommit längst i utvecklingen av tekniken, inte minst efter en presentation i slutet på förra året med interna tester som visade på lovande resultat.

Den visade bland annat att de kunde ladda sina batterier till 80 procent på 15 minuter. Nu har QuantumScape låtit en utomstående firma genomföra liknande tester med samma resultat.

Det oberoende laboratoriet Mobile Power Solutions genomförde testerna under en simulering som motsvarade att en elbil med knappt 50 mils räckvidd körde en sträcka motsvarande 38 000 mil.

Det innebar 800 laddcykler vid en temperatur på 25 grader där batteriet laddades upp fullt och tömdes helt vid varje laddcykel. Resultatet visar på att batteriet kan operera med hög effekt utan att förlora mycket av sin kapacitet även över lång tid.

Även Volkswagen, som har investerat 1,7 miljarder kronor i QuantumScape, genomförde tidigare i år egna tester av företagets solid state-batterier som visade goda resultat.

– Vi är glada att kunna meddela att Quantumscapes celler uppfyller den tekniska milstolpe som vi kommit överens om i vårt labb i Tyskland, sa då Frank Blome som leder Volkswagens utveckling av battericeller.

Kvar återstår bara problemet att få igång storskalig tillverkningen av batterier med QuantumScapes teknologi. Företaget själva håller på att bygga en pilotanläggning för småskalig tillverkning hemma i Kalifornien. Genom samarbetet med Volkswagen har det kommit uppgifter om att det planeras produktion av solid state-batterier vid koncernens kommande batterifabrik i tyska Salzgitter. I den ska Volkswagen främst tillverka sitt nya enhetsbatteri, men bland annat tyska medier har rapporterat att det även finns planer på tillverkning av solid state-batterier där.  

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: