Ökad tillverkning av Model Y vid Giga Berlin

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 okt 2022

Efter en lite haltande start har Tesla börjat få upp farten i tillverkningen vid sin europeiska fabrik Giga Berlin. I juni meddelades att fabriken byggde 1 000 Model Y i veckan. Sedan dess har produktionstakten fördubblats och är nu alltså uppe i 2 000 bilar i veckan.

Om produktionen förblir oförändrade skulle det innebära 104 000 tillverkade bilar på ett år.

Den årliga produktionskapaciteten för Giga Berlin är med 500 000 bilar betydligt större än så. Tillverkningstakten ska därför ökas ytterligare den närmsta tiden.

Idag arbetas det i två skift i fabriken. Men enligt tidigare uppgifter ska ett tredje skift snart införas vilket skulle betyda tillverkning dygnet runt. Med det väntas produktionen kunna stiga till 5 000 bilar i veckan, eller 260 000 bilar om året och alltså hälften av målet.

Ännu är det endast elsuven Model Y som byggs i fabriken utanför Berlin. Vid förra veckans dragning av de senaste kvartalssiffrorna meddelade Tesla att det är på gång förändringar i tillverkningen där.

Innan årets slut ska det börja användas megagjutning för att i ett steg kunna tillverka stora delar av bilen i ett stycke. Även strukturella batteripaket, där batteriet utgör en del av bilens bärande konstruktion, kommer börja användas vid Giga Berlin.

Eventuellt betyder det även att Model Y tillverkade där kommer börja använda Teslas nya battericell 4680.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: