Uppgift: snart tillverkning dygnet runt vid Giga Berlin

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 aug 2022

Teslas fabrik utanför Berlin börjar få upp farten. För tillfället byggs där bilar i två skift från tidig morgon till sen kväll. Men redan innan årsskiftet ska det införas ett tredje skift. Det betyder att Giga Berlin kommer tillverka Model Y dygnet runt.

Uppgifterna baseras på uttalanden från Jörg Steinbach, finansminister i delstaten Brandenburg där Teslas fabrik ligger.

”Verksamheten är i gång, och den hastighet med vilken produktionen sker för närvarande är imponerande för mig som ingenjör. Sedan slutet av maj har verksamheten redan varit i gång i två skift, och i slutet av året kommer det att vara tre skift”, skriver han i ett pressmeddelande.

Med ett tredje skift kan Tesla komma upp i de 5 000 bilar i veckan som tidigare har nämnts som ett mål de vill uppnå till årsskiftet. Det innebär 260 000 bilar om året, vilket är drygt hälften av den planerade årsproduktionen på 500 000 bilar.

Efter att fabriken byggts i rekordfart, trots en del hinder med protester och byråkrati på vägen, kunde de första exemplaren av Model Y ”Made in Germany” levereras till kunder i slutet av mars.

Men efter det skalades produktionstakten inte upp så snabbt som det hade räknats med. Brist på personal och batterier från fabriken i Shanghai gjorde att det först tillverkades 350 bilar i veckan. I juni hade siffran stigit till 1 000 bilar i veckan för att nu vara omkring 1 500.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: