Tillstånd på gång för Gigafactory Berlin – till slut

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 dec 2021

Gigafactory Berlin har både byggts på rekordtid och samtidigt blivit en långkörare i medierna. Trots att fabriken är klar och att Tesla firade invigningsfest i höstas med chefen Elon Musk på plats har tillverkningen inte kommit igång.

Orsaken är att Tesla väntar på tillstånd från den tyska delstaten Brandenburg, där fabriken befinner sig. En väntan som dragit ut på tiden på grund av motstånd från miljögrupper och som fått Tesla att ryta ifrån mot tyska myndigheter som de anser arbeta alldeles för långsamt.

Men i början av nästa år ska tillstånden till slut vara på plats och den europeiska tillverkningen av Model Y dra igång.

-Tillstånden kommer då någon gång. Jag vet inte exakt vilken dag det blir. Men det är nära. I början av nästa år kommer det ske, sa delstaten Brandenburgs president Dietmar Woidke vid en presskonferens.

Under hela tiden har Tesla byggt fabriken utan fullständigt bygglov och på egen risk. Stödet från politiker har varit stort och ingen har tvivlat på att tillstånden ska ges för fabriken – till slut.

En orsak till att allt dragit ut på tiden är att Tesla ändrat ansökningar under fabrikbyggets gång. Tidigare handlade det endast om tillverkning av bilar, upp till en halv miljon om året. Senare lades även en batterifabrik till planerna som enligt Elon Musk ska bli världens största.

Ett frågetecken den sista tiden är varför Tesla inte ansökte om de statliga stöd som går att få för tillverkning av batterier.
En orsak misstänks vara att Tesla ville få klart allt så snabbt som möjligt. Och då de redan haft nog med dåliga erfarenheter av långsam tysk byråkrati valdes möjligheten till statliga stöd bort.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: