Ökade råvarupriser kan driva på övergång till LFP-batterier

Carl Undéhn

Carl Undéhn

26 mar 2021

I takt med att batterierna utvecklas och produktionskapaciteten ökar lovas vi både längre räckvidd och lägre priser. Men enligt en studie från finansinstitutet Goldman Sachs kommer den ökade produktionen istället leda till högre priser.

Orsaken är den ökade efterfrågan på material som enligt studien kan leda till 18 procent dyrare batterier. Det skulle i slutändan ge en ännu högre ökning av det totala priset då batterierna utgör mellan 20 och 40 procent av bilens kostnad, menar Goldman Sachs.

Framförallt ses den begränsade tillgången på nickel som ett problem, men även för litium och kobolt ser de en kommande fördubbling av priserna.

Amerikanska medier som tagit del av rapporten skriver att analytiker hos Goldman Sachs därför tror att så kallade LFP-batterier kommer spela en allt viktigare roll den närmsta tiden.

LFP-batterier är billigare än de litiumjonbatterier som idag sitter i de flesta elbilar. De innehåller varken nickel eller kobolt, men har en lägre cellspänning och energidensitet samt är tyngre än litiumjonbatterier.

I Kina spelar LFP-batterier redan en viktig roll. Tesla tillverkar sin Model 3 där med LFP-batterier, som även exporteras till Europa, och nyligen meddelade tillverkaren XPeng att de ska erbjuda både litiumjon- och LFP-batterier i sina modeller. Även Volkswagen använder tekniken i Kina.

Intresset har redan ökat och förra året presenterade bland annat kinesiska BYD sitt ”Blade Battery” som är en vidareutveckling av LFP-tekniken med ökad energidensitet.

Trots att studien pekar på ökade priser den närmsta tiden menar analytikerna att kostnaden för batteridrivna bilar kommer vara lägre än för de med förbränningsmotor till 2030.

Studien slutsats med ökade råmaterialpriser visar även indirekt på behovet av ökad återvinning av uttjänta batterier för att kunna sänka kostnaderna. Det är något som det satsas stort på inom EU de närmsta åren.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!