Ökning av eldrivna lätta lastbilar efter ny klimatbonus

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 mar 2024

Förra månaden infördes klimatbonusen igen. Men då endast för eldrivna lätta lastbilar och företagskunder. Den som köper eller leasar en eldriven lätt lastbil på upp till 3,5 ton kan ansöka om klimatbonus på upp till 50.000 kronor.

Något som visade sig direkt i registreringsstatistiken, visar färska siffror från Mobility Sweden. Registreringen av lätta lastbilar ökade med 21 procent jämfört med samma månad förra året. Och av de 3.613 lätta lastbilar som registrerades var en fjärdedel eldrivna.

– Även om andelen elfordon bland nyregistreringarna är relativt hög har elektrifieringen av hela flottan för lätta lastbilar inte kommit lika långt. Därför är marknadsintroduktionsstödet för elektriska lätta lastbilar, som regeringen har infört under månaden, välkommet och förväntas sätta ytterligare tempo i elektrifieringen och nå fler kundgrupper, säger Mattias Bergman som är vd för branschorganisationen Mobility Sweden.

Även antalet registrerade personbilar ökade något jämfört med för ett år sedan. Totalt blev det i februari 18.766 nya personbilar, en ökning på 2 procent jämfört med 2023. Helt eldrivna modeller stod för 28 procent av nybilsregistreringarna, vilket är en minskning från februari förra året. Då stod elbilarna för 33 procent. I rena siffror handlar det om en minskning på 15 procent, från 6.124 nya elbilar i februari 2023 till 5.229 stycken i år.

– Det är oroväckande. Vi har en andel elbilar som ligger på 28 procent och det är till och med sämre än vår prognos. Och det är en kraftig inbromsning av marknaden, säger Mattias Bergman till Sveriges Radio.

Som de senaste månaderna är det också främst företagsbilar som är eldrivna. I februari stod företagen för 80 procent av nyregistreringen av elbilar.

– Det är uppenbart att privatmarknaden för personbilar generellt och elbilar i synnerhet är fortsatt svag. För att vända denna negativa trend krävs det riktade insatser från regeringen för att stimulera efterfrågan på elbilar bland privatpersoner. Det är avgörande för att inte elektrifieringen ska backa, säger Mattias Bergman.

Tesla Model Y fortsätter att ligga högt i statistiken med 997 registrerade exemplar. Det ger modellen en andraplats över månadens mest registrerade efter Volvo XC60 med 1.110 exemplar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: