Klimatbonusen är tillbaka – men endast för transportbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 feb 2024

Hösten 2022 slopades klimatbonusen för elbilar närmast över en natt. Orsaken var att den då nytillträdda regeringen ansåg att den inte längre behövs. I alla fall inte för personbilar. I höstbudgeten ett år senare presenterades en ny klimatsatsning som innefattade klimatbonus för lätta och tunga lastbilar, satsning på laddinfrastruktur och en tillfällig skrotningspremie för den som skrotar en fossilbil och köper eller leasar en elbil.

Detaljerna var då inte klara, men nu presenterar Energimyndigheten vad som gäller för att kunna ansöka om den tillfälliga premien för lätta lastbilar. Senare ska det även ges en premie för vissa tunga eldrivna lastbilar, elbussar och arbetsmaskiner.

Stödet kan inte sökas av privatpersoner utan gäller för kommuner, regioner och företag. Summan som ges för eldrivna lätta lastbilar på upp till 3,5 ton är 30 procent av inköpspriset, eller max 50.000 kronor. Premien kan sökas vid köp eller leasing av en helt eldriven lätt lastbil som drivs med batterier eller bränsleceller.

Regeringen har avsatt 1,67 miljarder kronor för premien under treårsperioden 2024-2026. Energimyndigheten betalar endast ut stöd så länge det finns kvar av pengarna som satts under för treårsperioden. Under den tiden kommer premien att sjunka till max 40.000 kronor från 1 januari 2025 och sedan till max 30.000 kronor från 1 januari 2026.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: