Intresset över förväntan – Opel drar tillbaka beställningar på Mokka-e

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 jan 2021

Ibland går det kanske lite för bra. Efterfrågan på Opels el-SUV Mokka-e är så stor att tillverkaren inte klarar att leverera alla bilar. Hundratals kunder i Tyskland som redan lagt en beställning ser nu ut att bli utan sin bil. Opel har skickat ut meddelanden där köpet för leverans under  2021 dras tillbaka. Opel kan heller inte meddela något nytt datum för leverans.

Det handlar om vissa versioner av Mokka-e och enligt Opel finns det ännu konfigurationer som är möjliga att beställa. Som plåster på såren erbjuds kunder som lagt en beställningen istället elbilen Corsa-e till kraftigt reducerat pris.

Ola Martinsson, PR- och kommunikationsansvarig hos Opels svenska importör KW Bruun, säger att svenska kunder inte kommer påverkas av leveransproblemen.

– Vi har tagit höjd för det stora intresset och därför beställt in en stor mängd bilar till Sverige. Dessa beställningar påverkas inte av att modellen är slutsåld i Tyskland och de svenska kunderna kan alltså räkna med att få sina Opel Mokka-e som tänkt, säger han och lägger till att intresset för modellen varit ”rekordstort” i Sverige.

– Den svenska marknaden är dessutom en prioriterad marknad för Mokka-e och vi räknar med att ha bilar tillgängliga för omedelbar leverans eller med kort leveranstid i samband med lansering, säger Ola Martinsson.

När Opel släppte priserna på Mokka-e i slutet av november förra året fylldes orderböckerna snabbt. Vid sidan av startpriset på 384 900 kronor innan miljöbonus erbjöds modellen även till ett kampanjpris på 369 900 kronor.

Med 2020 års miljöbonus på 60 000 kronor landade slutpriset då på 309 900 kronor för el-SUV:en.

Även på andra viktiga europeiska marknader fick Mokka-e ett konkurrenskraftigt pris. Resultatet blev att hela årsproduktionen för 2021 sålde slut på mindre än tio veckor.

Lanseringen av Mokka-e är ytterst viktig för Opel som har lidit av sjunkande försäljningssiffror på senare år. Marknadsandelen i Europa ligger idag på knappt fyra procent. ”Därför måste leveransen till kunderna av förra årets viktigaste bil ske perfekt. Lanseringen av nya Mokka måste lyckas” meddelade Opel-chefen Michael Lohscheller sina anställda i augusti 2020.

Nu ser det alltså ut som att lanseringen istället inleds med att ett stort antal kunder blir utan sin beställda bil. Mokka-e börjar levereras i mars.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!