Peugeot vill bygga elbilar som ingen annan

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 mar 2024

Hör du till dem som har svårt att skilja modeller från olika märken åt? Som tycker att ”alla bilar ser ju likadana ut idag?”. Det tycker i alla fall Peugeots chef Linda Jackson som nu också vill göra något åt saken. Eller rättare sagt: hon tycker redan att Peugeot har en stil som får märket att sticka ut.

– Oavsett om du går tillbaka till 205 GTI eller tittar på en ny e-3008, är de alla mycket distinkta. Det vill vi behålla. Det är därför vi lägger stor vikt vid ljussignaturen och att få våra bilar att kännas tekniska, säger hon till brittiska Top Gear.

Peugeot har också anserat ett nytt designspråk. Det kan bäst beskrivas som mer distinkt och med tydligare detaljer än innan. Om det är det som ska få Peugeot att sticka ut i massan av bilar eller om det är något nytt planerat nämns inte. Med designstudier som förra årets Inception har Peugeot stakat ut vägen för en ännu tydligare design hos det franska märket. Den fyrkantiga ratten som visades då ska också komma i en serietillverkad modell 2026. I något omarbetad version, får vi anta.

Och att sticka ut med design är något som Linda Jackson är övertygad om att det behövs.

– Det finns många elbilar på marknaden och alla ser likadana ut. Jag vill att Peugeot ska sticka ut från mängden, och jag tror att det är där vi har varit starkast, säger hon.

En utmaning är att Peugeot ingår i den stora Stellantiskoncernen tillsammans med ytterligare 14 märken som Opel, Citroën och Jeep. Något som innebär gemensamma plattformar för att utveckla elbilar, vilket kan vara en begränsning.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: