Planerar Renault en eldriven Espace – eller en hybrid?

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 jan 2023

Vad är egentligen skillnaden på en minibuss och en Multi Purpose Vehicle, eller MPV? I båda fall handlar det om bilar för de som behöver fler än fyra eller fem platser. Och i båda fallen är det bilar där fokus ligger på praktisk användning. MPV brukar däremot komma med mer komfort och bekväma fåtöljer.

Säkert är i alla fall att MPV är ett segment som nu ser ut att vara på väg tillbaka efter att suvar nästan fått de att försvinna från våra vägar. Även Volvo uppges vara på väg att lansera en MPV redan i år som då baseras på nyligen visade Zeekr 009.

Flera generationer av Espace

Först av alla med en MPV anses Renault ha varit med lanseringen av Espace 1984. Nästa år är det alltså dags att fira modellens 40-årsdag. I samband med det ska också den sjätte generationen av Espace lanseras. Renault antyder redan nu att det handlar om en elektrifierad version – frågan är bara hur mycket elektrifierad.

I ett pressmeddelande skickar Renault med en bild där sista bokstaven ”E” i namnet Espace har en annan färg och typsnitt. Det sägs däremot ingenting rakt ut om elektrifiering i någon form.  

Något som talar emot att ett det handlar om en helt eldriven Espace är att Renault skriver att nya Espace kommer använda plattformen CMF-CD, inte plattformen CMF-EV som används för eldrivna Mégane.

Eldrivna Kangoo som förebild för eldriven Espace?

Men, eldrivna Renault Kangoo använder sig också den av plattformen CMF-CD som alltså kan användas även för helt eldrivna modeller.

Tidigare har Renault även visat konceptet Scénic Vision. Som koncept var det en vätgashybrid där kombinationen av bränsleceller som räckviddsförlängare gör att bilen med ett batteri på 40 kWh ändå får en räckvidd på 80 mil.

Konceptet Scénic Vision

Utsidan av konceptet ska visa i princip den färdiga designen för en eldrivne modell större än dagens Mégane med planerad lansering 2024. Under bilsalongen i Paris förra hösten fanns konceptet på plats och Renault lät då mindre säkra på att Scénic Vision förverkligas som vätgashybrid utan förmodligen med batteridrift.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: