Exklusiv laddhybrid från Volvos elbilsmärke Polestar
Fredrik Sandberg
17 okt 2017
Volvo har presenterat sin första elbil under varumärket Polestar – en laddhybrid med 150 kilometers räckvidd på el. Specifikationerna visar att det är en ren muskelbil där de 218 elektriska hästkrafterna kan komplettera bensinmotorn till en sammanlagd effekt på 600 hästar.
De rena batteribilarna får vänta tills efter att Polestar 1 börjar byggas i mitten av 2019, meddelade Polestar när bilen visades upp under stort ståhej i Shanghai. Att Volvo valde att förlägga premiären till Kina är ingen slump – Polestarbilarna ska tillverkas där.
– Det är en vacker GT med fantastisk teknik… en perfekt start på vårt nya märke Polestar, sa det numera Volvoägda företagets vd Thomas Ingenlath.
En GT, ja. Många i publiken höll med om det när de fick se bilen som är rätt så lik muskel-GT:n Ford Mustang.
Sedan började Ingenlath tala om det som många i församlingen ville höra: Laddhybriden är bara en öppningsakt för de rena batteribilarna.
– Alla framtida bilar från Polestar kommer att ha helelektriska drivlinor, precis enligt vår vision att märket ska bygga elektriska prestandabilar.
Men Polestar 2 och 3 kommer alltså först efter 2019. Tvåan sägs dessutom vara en direkt utmanare till Tesla Model 3, en målsättning som alltså går stick i stäv med visionen att Polestar ska bygga prestandabilar – Model 3 är inte direkt någon värstingbil, åtminstone inte enligt Elon Musks måttstock.
Polestar 1 är dock som sagt ett kraftpaket. Den är baserad på Volvos plattform Scalable Platform Architecture (SPA), men så pass modifierad att bara hälften är ”original”. Fjädringen från Öhlins är elektronisk och har inte tidigare använts i någon bil. Karossen är tillverkad av kolfiber för att förbättra vridstyvheten och den tvådelade bakaxeln kan fördela vridmomentet efter underlagg och väggrepp – allt för att få ut maximalt av motorerna.
Exklusiv är den också. Bara 500 exemplar om året ska byggas i fabriken i Chengdu, en anläggning som ska stå färdig 2018. Och bilen går inte ens att köpa – ”ägarna” får skriva på ett treårsavtal där allt ingår. En extra bonus är att man kan låna ut nycklarna genom sin mobiltelefon, men smartast är nog att se till att den som får låna bilen inte lockas allt för mycket av de 600 hästarna och vridmomentet på 1 000 Nm. Få producerade exemplar i kombination med att det nog inte är någon särskilt billig historia innebär att ägaren lär vara ganska rädd om sin bil. Treårsavtalet är kanske den bästa lösningen. 150 kilometer på el är förvisso bra för en laddhybrid, men starkare lysande stjärnor väntar förmodligen bortom horisonten.