Polestars chef kräver fossilbilsförbud före 2035

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 sep 2022

Med målet att endast tillverka eldrivna bilar från 2030 är Volvo en av världens stora  biltillverkare med tydligast linjer i omställningen. Polestar däremot, som ägs av både Volvo och dess ägare Geely, vill ändå se ännu mer ambitiösa mål.

Vilket kanske inte är så konstigt då Polestar – bortsett från utgående hybridmodellen Polestar 1 – endast tillverkar eldrivna modeller. Polestar presenterar nu också statistik som visar att de har stöd för sin satstning på bilar med elmotorer.

I undersökningen, som gjorts på uppdrag av Polestar, har 18 000 personer i Europa, Nordamerika och Asien frågats ut kring omställningen till eldrift.

Av dem svarade 34 procent att bilar med förbränningsmotorer borde förbjudas från år 2030. När alternativet var att införa ett fossilbilsförbud fem år senare ökade stödet bland de tillfrågade till 47 procent. Enligt Polestar visar svaren på att kunderna är redo för en eldriven framtid.

Från 2035 är också året då det enligt EU-kommissionens förslag endast ska vara tillåtet att sälja nya bilar med nollutstläpp inom EU.

Undersökningen presenterades under eventet Climate Week i New York där Polestars vd Thomas Ingenlath kritiserade världens politiker för att agera för långsamt i omställningen till eldrift. Han krävde därför ett förbud mot fossilbilar redan före 2035 och menade att biltillverkarna annars måste gå före politiken.

– Eftersom bara 1,5 procent av fordonen på vägarna idag är elektriska, lever vi alldeles uppenbart i en elbilsbubbla, inte en elbilsboom. Det här årtiondet är det mest kritiska någonsin när det gäller att inte överskrida Parisavtalet, sa Thomas Ingenlath.

Konkreta beslut kring utbyggd infrastruktur och ”åtgärder kring elpriser” var bland annat vad han ville se från politiker.

Polestar 3

I oktober visar Polestar upp sin nästa modell, elsuven Polestar 3, som lanseras nästa år. Den ska året efter följas av den mindre suven Polestar 4 och 2025 kommer sedanen Polestar 5 som uppges få en svenskutvecklad drivlina på 884 hästkrafter.

Samma drivlina ska hamna i Polestar 6, som lanseras 2026 och blir serieversionen av roadsterkonceptet Polestar 02.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: