Polisen: föraren vid ratten kort innan uppmärksammad olycka med Tesla

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 maj 2021

En dödsolycka med en Tesla Model S i Texas i april fick mycket uppmärksamhet i medier. Vid olyckan omkom två personer när deras bil kraschade med ett träd och började brinna. Den lokala polisen uppgav att det inte ska ha suttit någon i förarsätet när olyckan inträffade. Istället sades att de båda personerna lurat bilens system för självkörning, som kräver att någon sitter vid ratten.

Men nu ändrar den lokala polisen sitt påstående och säger att en av personerna ska ha suttit i förarsätet kort innan olyckan. Teslas vd Elon Musk gick tidigt ut på Twitter och sa att dataloggar visade att bilens autopilot-system inte var aktiverat vid olyckan.

Branschtidningen Automobile News skriver att polisen nu har lämnat en ny preliminär rapport om olyckan. Den bygger på en övervakningsfilm som visar hur ägaren till bilen sätter sig i förarsätet och kör iväg. Kort därefter kraschade bilen.

Att någon verkligen satt i förarsätet vid olyckstillfället framgår däremot inte av rapporten som inte säger var i bilen personerna befann sig efter kraschen.

Olyckor där Teslas autopilot misstänks vara orsaken genom att felbedöma situationer får ofta stor uppmärksamhet. Den här gången handlade det främst om hur det är möjligt att lura systemet så att det tror att någon sitter på förarplatsen. Den amerikanska tidningen Consumer Report gjorde ett test som fick stor spridning. Genom att hänga en vikt på ratten och krypa ur förarplatsen utan att öppna bältet fortsatte bilen att köra.

Den senaste tiden har det även postats videos på sociala medier och sajten Electrek från Kalifornien som visar en person åka omkring i sin Tesla sittande i baksätet med en fot på ratten.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: