Porsche bekräftar: Nästa elbil blir elektrisk Macan med lansering 2023

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 maj 2021

Nästa elbil från Porsche blir en SUV i form av en elektrisk version av Macan och kommer lanseras 2023.  Det berättade Porsches utvecklingschef Michael Steiner i en intervju i helgen med tidningen Welt am Sonntag.

Att Macan var planerad att få en – eller flera – elmotorer var känt sedan tidigare. Men nu bekräftades första halvan av 2023 som tidpunkt för lansering.

Den elektriska Macan ska byggas på Porsches och Audis gemensamma plattform PPE. Den ska användas för premiummodeller inom Volkswagenkoncernen och nyligen visade Audi konceptet A6 e-tron på PPE-plattformen.

Lanseringen av en elektrisk Macan innebär däremot inte att Porsche slutar tillverka sin storsäljare med förbränningsmotor.

– I Europa kommer den elektriska Macan att bli en succé, snart också i USA och Kina. I regioner som Mellanöstern och Ryssland kommer förbränningsmotorer att dominera länge, säger Michael Steiner i intervjun.

Istället ska den erbjudas med båda drivlinor parallellt och Porsche vill erbjuda sina kunder ”ett fritt val” och ”inte agera förmyndare”, säger Michael Steiner.

Istället satsar Porsche på utvecklingen av så kallade ”e-fuels”, eller syntetisk bensin.

Tillsammans med Siemens ska Porsche bygga en pilotfabrik i Chile till 2022 som ska drivas med överskottsenergi från vindkraft. Efter några år ska produktionen kunna öka till 55 miljoner liter per år och sedan 550 miljoner liter till år 2026.

Genom att dela upp vattens beståndsdelar syre och vätgas och sedan tillsätta koldioxid till vätgasen bildas ett syntetiskt bränsle.

Fördelen är att det är möjligt att framställa koldioxidneutralt, om energin kommer från förnyelsebara källor.

Utsläppsfri är däremot inte användningen av syntetiska bränslen. Men mängden kväveoxid och partiklar som kommer ur avgasröret är mindre än vid förbränning av konventionell bensin eller diesel.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!