Porsche tar ut teknik från Macan på vattnet

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 okt 2023

Svenska elbåtstillverkaren Candela har redan ett samarbete med Polestar kring drivlina och batteriteknik. Nu kastar även Porsche loss på sjön med teknik från sin kommande elsuv Macan.

Tillsammans med den österrikiska båttillverkaren Frauscher visas elbåten 850 Fantom Air – eller eFantom, som den också kallas. Innanför det 8,67 meter långa och 2,49 mete rbreda skrovet hittas teknik från den nya elbilsplattformen PPE, som Porsche utvecklat gemensamt med Audi.

Det betyder en elmotor med en effekt på 400 kW som ger båten en toppfart på 46 knop, eller 85 km/h. Båten har ett stort batteri på 100 kWh som vid en fart på 22 knop räcker till att köra 45 kilometer. Håller du tillbaka på gasen ska båten ha en räckvidd på upp till 100 kilometer.

Tack vare PPE-plattformen kommer båten med 800-voltsteknik och alltså lika snabb laddning som elsuven Porsche Macan kommer bjuda på. Batteriet går att snabbladda med 250 kW som ska göra det möjligt att ladda från 10 till 80 procent på 30 minuter. Utbudet av snabbladdare i hamnar är det däremot ont om idag.

Både Porsche och Frauscher nämner därför att laddning genom ett vanligt vägguttag nog är det som kommer vara vanligast. För det finns den en ombordladdare på 11 kW.

Båten har plats för nio personer och aktern hittas ett soldäck samt en liten lounge. Ett solskydd går att fälla ut och båten innehåller även andra bekvämligheter som ”ett avancerat ljudssystem”, en 12 tumsskärm kylfack och LED-belysning både ovan och under vattnet.

Den första upplagan byggs i 25 exemplar som kan beställas nu med ett pris från 561.700 Euro, omkring 6,5 miljoner kronor – utan moms.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!