Porsche uppges arbeta på sportig sjusitsig elsuv

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 feb 2023

Större, lyxigare och mer tekniskt avancerade bilar är ett recept som idag är populärt hos flera biltillverkare.

Det är kanske inte heller något nytt för Porsche. Men med den kommande flaggskeppsmodellen planerad till 2027 ser den tyska tillverkaren ut att vilja ta det hela ännu ett steg längre.

Att Porsche arbetar på en större elsuv som för tillfället går under namnet K1 har varit känt ett tag. Nu säger sig den brittiska tidningen Autocar ha kommit över mer detaljer kring bilen.

Bland annat att tekniken kommer bygga på en vidareutvecklad version av elbilsplattformen PPE som Porsche utvecklat tillsammans med Audi. De första modellerna på PPE blir en eldriven Porsche Macan och elsuven Audi Q6 e-tron som kommer nästa år.

Förbättringarna ska bland annat innebära en 920-voltsarkitektur för att kunna ladda ännu snabbare än med det 800-voltsystem som Porsche har idag och även kommer finnas hos PPE-plattformen. Dagens Porsche Taycan kan till exempel ladda med upp till 270 kW.

Det har tidigare ryktats om att K1 kommer bli en sportig crossoversuv, vilket betyder en sluttande taklinje. Enligt Autocar rör det sig däremot om en sjusitsig bil. Och även om det också uppges att den kommer bli över fem meter lång finns det ett frågetecken kring hur en tredje bänkrad passar ihop med en coupesuv.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: