Porsche visar eldriven supersportbil med konceptet Mission X

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 jun 2023

Porsche har precis firat födelsedag när tillverkaren nu är 75 år. Det skedde naturligtvis med blickar bakåt i historien, men det fanns också plats för hur de tänker sig framtiden. Och den är enligt Porsche eldriven.

Med konceptet Mission X presenterades en eldriven supersportbil som klarar 0-100 km/h på blixtsnabba 1,9 sekunder. Snabbt ska det också gå att ladda tack vare en 900-voltsarkitektur. Exakt vilken effekt det går att ladda med nämndes inte. Medieuppgifter nämner 500 kW, Porsche själva säger endast att det ska gå närapå dubbelt så snabbt som med dagens Taycan. Med en laddeffekt på 270 kW är det idag den snabbast laddande elbilen på marknaden.

I övrigt är det ont om tekniska detaljer kring effekt, räckvidd och batteri. Mission X ska enligt Porsches chef Oliver Blume mer ses som vägvisare för vilket håll de är på väg mot.

– Porsche Mission X är en teknisk ledstjärna för framtidens sportbil. På så sätt tar den vid där sportbilsikoner från tidigare decennier slutade: Precis som 959, Carrera GT och 918 Spyder ger Mission X avgörande drivkraft för vidareutvecklingen av framtida fordonskoncept, sa Porsches chef Oliver Blume.

Mission X mäter 4,5 meter på längden, vilket gör den till en relativt kompakt supersportbil. På höjden mäter den endast 1,2 meter. Fram sitter 20-tumshjul och baktill något större på 21 tum. Batterierna, som uppges ha en anod med hög andel kisel, sitter inte som hos de flesta elbilar i golvet utan bakom sätena. Det ger enligt Porsche samma fördel med en central viktpunkt som hos sportbilar med mittmotor.

Att det är en bil konstruerad för att köras och inte något annat blir tydligt på insidan. Sportsätena kommer med sexpunktbälte och bakom ratten hittas en välv skärm. Framför mittkonsolen sitter en lågt placerad och mot föraren vinklad stående skärm. Passageraren bredvid får nöja sig med en klocka och en mindre skärm där det eventuellt ska gå att se sin egen puls. Någon skärmfest är det alltså inte och blicken ska här vara på vägen och ingenting annat.

Om Mission X sätts i produktion eller stannar på konceptstadiet är oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: