/https%3A%2F%2Felbilen.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2FNissan-Micra-Carl01.jpg)
Premiär: Nissan Micra – nu med eldrift och fransk teknik
Carl Undéhn
21 maj 2025
Nissan Micra är tillbaka – och den här gången som elbil. Med teknik från Renault 5, ett lekfullt utseende och ett löfte om körglatt chassi ska nya MIcra locka en bred publik. Vi har kollat in den nya småbilen.
I en tid när vi motorjournalister lägger en stor del av jobbet på att lära oss namn på nya bilmärken som lanseras kan det ibland vara skönt med saker som håller sig konstant. Som Volkswagen Golf, Ford Mustang – och så klart Nissan Micra, småbilen som varit med sedan 1983. Nissan kan alltså det här med småbilar. Och med Leaf har de även visat att de kan elbilar.

Men när sjätte generationen av Micra nu blir eldriven sker det med teknik från Renault, som också bygger bilen i norra Frankrike. Plattformen Ampr Small är samma som hos Renault 5, vilket betyder framhjulsdrift med 90 kW och ett batteri på 40 kW för 31 mils räckvidd, eller en motor på 110 kW med ett batteri på 52 kWh som ger 40,8 mils räckvidd. Ombordladdaren är på 11 kW och det mindre batteriet kan snabbladdas med 80 kW och det större med upp till 100 kW. I båda fallen anger Nissan att det tar 30 minuter att ladda från 15 till 80 procent. Vehicle to Load gör att det också går att koppla in och driva prylar med bilens batteri (3,6 kW). Vehicle to Grid ska komma senare.
De exakta måtten nämns inte, endast att Micra är ”under 4 meter” och ”mindre än 1,8 meter bred”, och har en hjulbas på 2,54 meter. Baksätet är ändå i minsta laget och bagaget sväljer 326 liter, eller upp till 1.106 liter med baksätet nere som fälls 40/60. Frunk finns inte, men det går att dra släp på 500 kilo. De tekniska detaljer känns alltså igen från Renault 5. Nissan har heller aldrig försökt dölja att Micra har mycket gemensamt med den franska bilen. Det är nog klokt att spela med öppna kort, för det är två modeller som är svåra att skilja åt även utseendemässigt.


När jag står bredvid Nissan Micra känns i princip varenda linje i karossen igen från Renaultfemman: b-stolpens lutning, handtagen och taket som övergår i en liten spoiler. Bland de få skillnaderna hittas bilens runda varselljus kring strålkastarna fram som ger Micra ett tydligt ansikte och kan ”blinka” som en hälsning. Och skåran som sträcker sig i en linje över nästan hela sidan av bilan och enligt Nissan ska föra tankarna till hur det ser ut när man skopar en kula glass. En rolig tanke, och Nissan Micra ska både vara lekfull och se bra ut på vägen, säger Bert Dehaes från Nissans designstudio i England.
Det finns sex karossfärger som alla kan kombineras med grått eller svart tak. Stämningsljus med 48 olika nyanser sätter färg på insidan, där de franska släktbanden är om möjligt ännu tydligare. Ja, det står Nissan på ratten, men i övrigt är inredningen samma som hos Renault. Det betyder bekväma stolar med bra sidostöd, en fest av spakar bakom ratten, rejält med fysiska knappar för klimatanläggningen och ett infotainmentsystem med Google som grund, vilket är bra. För det ska ju sägas: det finns sämre bilar på marknaden att dela teknik med. Renault 5 är trevlig på vägen och vi utgår från att Nissan Micra bjuder på samma körupplevelse.
Nissan lovar också att Micra ska vara smidig på kurviga vägar med en precis styrning och förhållandevis låg vikt. Med det mindre batteriet väger Micra in på 1.400 kilo, med det större 1.524 kilo. Som hos Renault 5 hittas också här en multilänkaxel baktill som tillsammans med mycket ljudisolering lovas ge en komfortabel körupplevelse. Det hittas fyra körlägen och med paddlar på ratten går det att välja lika många lägen av bromsregenerering, inklusive enpedalskörning där bilen stannar helt. Något som inte finns hos Renault 5. Men det är något som hör till en elbil från Nissan, menar Nissan. Dessutom lyftet det som ett exempel på att gemensam teknik inte betyder helt samma bil.

Nissan Micra kommer i tre utrustningsnivåer där värmepump är standard hos alla. Men, instegsversionen Engage kommer utan Android Automotive som grund för infotainmentsystemet. Alltså precis som med instegsversionen Evolution av Renault 5. Det betyder att förvärmning inte kan aktiveras genom att välja en laddstation i navigeringen. Enligt Nissan ska batteriet ändå värmas upp något när det är kallt ute. Och navigering får ske med den egna telefonen och trådlös Apple Car Play eller Android Auto.
Några priser för Nissan Micra har ännu inte kommunicerats. Renault 5 borde vara en bra jämförelse, och där börjar priset på 349.900 kronor, eller privatleasing från 3.290 kronor i månaden.