R5 Turbo 3E – showbil med bakhjulsdrift från två elmotorer

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 sep 2022

2024 ska vi få en ny elbil från Renault med tydlig inspiration från klassikern Renault 5. Den firar i år 50 årsjubileum och under tillverkningen från 1972 till 1996 dök den upp i en mängd olika varianter.

Även för att köra rally. Och det är tydligt att det är rallyversionen Renault 5 Turbo som fått stå modell när den eldrivna showbilen R5 Turbo 3E togs fram.

Att Renault valde att ta det hela till den yttersta gränsen märktes redan i briefen till designteamet som löd:

”Ett konstverk med överdrivna linjer, inspirerat av tv-spelsvärlden och med hintar till Renault 5 och Renault 5 Turbo, exteriört och interiört”.

Den har utrustats med två elmotorer som båda sitter på bakaxeln och driver varsitt hjul. Tillsammans ger de en total effekt på 280 kW, eller 380 hästkrafter. Det låter kanske inte så imponerande med tanke på till exempel de 585 hästkrafterna hos Kia EV6 GT. Eller de 1 020 hästkrafter som Tesla Model S Plaid med sina tre elmotorer bjuder på.

Men R5 Turbo 3E är en betydligt mindre och lättare bil. På längden mäter den fyra meter och på höjden endast 1,3 meter. De 380 hästkrafterna kombinerat med ett vridmoment på 700 Nm gör att den klarar 0-100 km/h på 3,5 sekunder och toppfarten anges till 200 km/h.

Den väl tilltagna bakspoilern och luftintagen fram ska se till att hålla bilen kvar på banan. Och det kan behövas.

Bakhjulsdrift från två elmotorer ger minst sagt goda förutsättningar för drifting. För att världen ska kunna se hur du hanterar bilen på bana har Renault satt in flera fästen för kameror både inne och utanpå bilen.

Batteriet är på 42 kWh, vilket enligt Renault ska räcka till ”många varv på banan”.

Att något av vad vi ser här även återkommer i serieversionen av nya Renault 5 är knappast troligt. Men förhoppningsvis ger det Renault mersmak för att ta fram en prestandaversion av den kommande elbilen.

R5 Turbo 3E kommer ställas under bilsalongen i Paris som börjar den 17:e oktober.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: