Renault 5 blir verklighet 2024 med ett lågt pris

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 sep 2021

Redan när Renault presenterade sina planer på ”Renaulution” och omställningen mot att bli mer elektriskt och digitalt visades konceptet Renault 5 upp.

Modellen ska vara en eldriven nytolkning av den franska tillverkarens klassiska modell som tillverkades i flera generationer från 1972 ända fram till 1996.

Nu har Renault bekräftat att modellen ska lanseras 2024 och få ett konkurrenskraftigt pris. Målet är att Renault 5 ska kosta mellan 20 000 och 25 000 Euro, alltså någonstans mellan 200 000 och 250 000 kronor. För att även kunna tjäna pengar på modellen måste Renault se till att hålla nere produktionskostnaderna.

Det har tidigare sagts att Renault 5 ska få en räckvidd på 40 mil och ett batteri på 52 kWh. Versionen med det lågt satta priset ska däremot handla om en enklare version med ett batteri på 40 kWh. Det är samma storlek som även erbjuds i den nyligen presenterade modellen Mégane E-Tech Electric.

Renault 5 Prototype (8)

Där ger batteriet på 40 kWh en räckvidd på 30 mil men hur långt Renault 5 kommer kunna köra på en laddning är ännu oklart.

Renault 5 kommer nämligen få en annan typ av batteri som kommer tillverkas i batterifabriken som Renault bygger i norra Frankrike tillsammans med kinesiska Envision AESC.

I en intervju med brittiska Auto Express antyder Renaults utvecklingschef Gilles Le Borgne att även snabbladdningen kan hållas tillbaka en del för att möjliggöra det låga priset. Mégane E-Tech Electric kan ladda med 130 kW, men riktigt så hög effekt blir det förmodligen inte i Renault 5.

– Jag skulle säga att det kommer bli ungefär samma. Det kommer erbjudas snabbladdning men med R5 har Renault målet att göra eldrift överkomligt, säger han till tidningen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: