Regeringen vill införa högkostnadsskydd för elpriser

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 aug 2022

Höga elpriser gjorde att regeringen vid årskiftet införde en så kallad elpriskompensation. Sedan dess har priserna fortsatt ligga högt, inte minst i södra Sverige, och elpriskompensationen förlängdes därför i mars.

Nu lägger regeringen fram ytterligare ett förslag för att kompensera för elpriset. Av de 60 miljarder kronor betalats in som avgifter till Svenska Kraftnät ska minst hälften, alltså 30 miljarder, gå till hushåll som fått höga elräkningar.

Exakt hur presenteras inte, men som exempel nämns åtgärder som sänker priset, sänkta nätavgifter eller återbäring.

– Vårt besked är tydligt: hushåll och företag kommer inte att lämnas i sticket i vinter. Nu inför vi ett högkostnadsskydd som kommer att innebära att drygt 30 miljarder återbetalas till hushållen. Det är en mycket kraftfull åtgärd som kommer att spela roll på riktigt, sa finansminister Mikael Damberg när förslaget presenterades.

Höga elpriser är naturligtvis något som påverkar elbilsägare. Beroende på elavtal och var du bor i landet kan det ha blivit betydligt dyrare att ladda sin elbil hemma. Det så kallade spotpriset, alltså det pris som elbolagen köper in elen till, har flera gånger nått nya rekordnivåer under året.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: