Elbilen logo Meny

Renault planerar eldrivna versioner av förra seklets klassiker

2019 - Renault 4L e-Plein Air Concept_Foto_Bernard CANONNE

Renault Zoe är en riktig succé. Den lilla elbilen är nu inne på sin tredje version och var Europas mest sålda elbil 2020 med över 100 000 sålda exemplar.

Men på det stora hela ser det mindre ljust ut för den franska tillverkaren. För att vända försäljningssiffrorna vill chefen Luca de Meo hämta inspiration för nya elbilar i Renaults klassiska modeller från det förra seklet: Renault 4 och R5.

Bortsett från entusiastexemplar har modellerna i princip helt försvunnit från gatubilden. Men på sin tid var de storsäljare och de båda vinnande koncepten vill Luca de Meo nu återuppliva med eldrift och anpassa till dagens krav.

Enligt flera källor kommer Luca de Meo offentliggöra planerna på de nya modellerna senare i veckan vid en presentation av Renaults nya strategi. Det skulle i sånt fall vara helt i linje med hans tidigare uttalanden om att Renault bör återvända till sina rötter.

Planerna ska innebära en elektrisk version av småbilen Renault 4, som tillverkades från 1961 ända fram till 1992. Några detaljer om en eldriven version av ”Quatrelle”, som modellen kallas i Frankrike, finns ännu inte.

Också efterföljaren R5, som tillverkades mellan 1972 och 1996, ska enligt uppgift få en modern uppföljare med eldrift.

I samband med en festival 2019 visade Renault konceptbilen ”e-Plein Air”, en eldriven version av cabrioletversionen av Renault 4. En så nostalgisk upplevelse är däremot knappast vad Luca de Meo har tänkt sig. Istället handlar det om att dra lärdom av de erfarenheter som bidrog till Renault 4 och R5:s mångåriga framgångar.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-01-12